Lisätietoa Proteeseista

Lisätietoa Proteeseista

Kaikki naiset ovat erilaisia ja siksi Amoenalla on tarjolla laaja valikoima rintaproteeseja. Eri malleista löytyy jokaiselle sopiva proteesi. Proteesi korvaa menetetyn rinnan muodon ja painon, lisäksi mallin valintaan vaikuttaa leikkauksessa käytetty tekniikka sekä käyttäjän omat toiveet.
 

Amoena rintaproteesit

Amoenan tehtaalla Saksassa valmistetaan kaiken kaikkiaan yli 1000 erilaista proteesimallia, jotka eroavat toisistaan valmistustavan, muodon, koon tai koostumuksen osalta. Päivittäin tehtaalla valmistuu yli 5000 proteesia.

 

Leikkauksen jälkeen

Rinnanpoistoleikkauksen jälkeen saadaan sairaalasta pehmeä, dacron-vanutäytteinen Priform-ensiproteesin, joka korvaa menetetyn muodon, mutta on kevyt ja hellä iholle. Kotiuduttuessa tai viimeistään lopputarkastuksen yhteydessä tulee saada maksusitoumus, jolla voi hankkia veloituksetta rinnan korvaavan silikonisen proteesin. Myös säästävän leikkauksen jälkeen on mahdollista saada maksusitoumus osaproteesia varten tarpeen mukaan. Osaproteesin tarve saattaa ilmetä vasta useamman kuukauden tai vuoden kuluttua leikkauksesta. Osaproteesin tarpeen arvioi parhaiten koulutettu proteesisovittaja.
 

Proteesin hankinta

Proteesin/osaproteesin sovitukseen voi tilata ajan, kun leikkauksesta on kulunut n. 4 viikkoa. Haava-alueen tulee olla hyvin parantunut ja leikkauksen jälkeisen turvotuksen laskeutunut, jotta proteesin koko voidaan määrittää oikein. Proteesien sovitus tapahtuu paikkakunnasta riippuen joko Amoenalla, Syöpäyhdistyksen toimipisteessä, apuvälineliikkeessä tai sairaalan kuntoutusohjaajan luona. Myös muualta Suomesta voi tulla maksusitoumuksella Amoenan liikkeeseen mikäli se sopii maksusitoumuksen myöntävälle taholle.

Rintaproteesia sovitettaessa ja valittaessa tulee ottaa huomioon useita asioita: käyttäjän harrastukset, työn laatu sekä vartalon malli. Myös naisen omat toiveet ja odotukset ovat tärkeitä ja vaikuttavat mallin valintaan.

Sovittajan kokemus auttaa sovitustilanteessa, jotta löydetään käyttäjälle paras mahdollinen rintaproteesi. Sovittajahoitajat ympäri Suomen käyvät säännöllisesti Amoenan tuotekoulutuksessa ja saavat aina uusinta tietoa proteesien kehityksestä ja proteesiliivien uutuuksista.
 

Proteesin uusiminen

Proteesin normaali uusintaväli on 1-3 vuotta, mutta uuden proteesin saa aina tarvittaessa jos vartalon muodot ovat muuttuneet, paino on muuttunut merkittävästi tai käytössä oleva proteesi on mennyt rikki. Jo pelkästään hygieniasyistä olisi syytä vaihtaa proteesi n. 2 vuoden välein. Uutta proteesia varten tarvitset aina uuden maksusitoumuksen. Sen saa seurannan ajan hoitavasta sairaalasta ja seurantajakson jälkeen oman kunnan perusterveydenhuollosta (terveysvirasto/-keskus).
 

Rintaproteesin ostaminen

Mikäli haluat itse ostaa, voit tehdä hankinnan Amoenan verkkokaupan kautta tai tulla myymäläämme Helsingin Aleksis Kiven kadulle sovittamaan erilaisia malleja. Olemme Amoena proteesien maahantuoja, joten meiltä löytyvät kaikki proteesimallit ja koot. Kun tulet proteesisovitukseen on sinun hyvä varata aika sovitusta varten soittamalla numeroon 09 649 839, proteesisovitukset teemme 10-12 ja 16-17 välisinä aikoina. Liivien ja uimapukujen sovitusta varten ei aikaa tarvitse varata, vaan myymälämme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12-16.
 

Kevytproteesit

Kaikkia proteesimalleja on saatavana myös kevytversiona. Kevyemmän proteesin valintaa suositellaan suurikokoiselle rinnalle, vaikeassa käsivarren lymfaödeemassa tai jos on vamma tai kipua olkapään ja selän alueella. Kevyempi proteesi on ihanteellinen myös liikuntaharrastuksissa. Kevytproteesit ovat noin 20 - 40 % kevyempiä kuin vastaavan kokoinen silikoniproteesi, mikä painaa yhtä paljon kuin oikea rinta.